LOs pressträff

LOs pressträff

Fotograf: Janne Sparrman

Viktigt med pensionssatsning i LO-samordningen

LO-förbunden kräver ett löneutrymme på 3 procent. Det innebär 783 kronor i löneutrymme för de som tjänar under 26 100 kronor. Utöver detta kräver LO-förbunden bland annat högre pensioner och bättre arbetsmiljö. Det beslutades igår av LOs styrelse.

Publicerad:

I förra veckan beslutade LOs representantskap om gemensamma krav inför avtalsrörelsen 2020. Igår, måndag, beslutade LO-styrelsen om lönekravens storlek i procent och kronor.

– 3 procent är högre procenttal än tidigare, vilket är bra. Elektrikerförbundet välkomnar låglönesatsningen. Att lägga krav på krontal för låglönesatsningen ligger i linje med Elektrikerförbundet och 6F:s utredning "Lönebildning för jämlikhet". Att satsa på bättre arbetsmiljö i avtalsrörelsen 2020 är viktigare än någonsin då redan 40 personer har mist livet på sina jobb i år, säger Urban Pettersson, ny förbundsordförande och tidigare förhandlingschef för Elektrikerna.

– Pensionssatsningen är viktig för Elektrikerförbundet. Vår genomlysning visade att det saknas mer än 300 miljoner kronor i inrapporterade lönesummor för pensionsunderlag. Därför är det särskilt viktigt att LO-samordningen innefattar krav på straffavgifter för det företag som fuskar med pensionsrapporteringen, fortsätter Urban Pettersson.

Läs mer om de gemensamma avtalskraven på www.lo.se.

Uppdaterad: