Fotograf: Diana Oldenburg

Centrala Representantskapet: Ändra spelreklamens regelverk

Spelreklamen når oss överallt och för den med spelmissbruksproblem kan det få förödande konsekvenser. Det är Centrala Representantskapets uppfattning att detta skyndsamt måste begränsas och regleras.

Publicerad:

"På julafton 2018 valde Karl Knuters att avsluta sitt liv bara 33 år gammal på grund av sitt spelberoende. Han hade haft problem med sitt spelmissbruk i ca 10 år som lett till att han hade skulder runt 4.5 miljoner kronor hos 33 olika låneinstitut.

Vem var Karl Knuters?
Han arbetade på Caverion som elektriker där han även var facklig förtroendevald och fungerade som lärlingsombud. Han hjälpte även till med att hålla skolinformationer för VK 1. Privat så brann han för musiken där han spelade bas-gitarr i ett band och skrev egen musik.

Knuters var alltid omtänksam mot alla andra och ville alltid hjälpa till. Orättvisor var det värsta han visste! Han var verkligen en god människa rakt igenom. Just därför var han också omtyckt av så många, då även av cheferna på företaget då han tog hand om alla lärlingar med bravur. Tankspriddheten var Knuters signum för han kunde vara så underbart förvirrad och tankspridd men var aldrig elak.

Jag lovar att se till att din bortgång ska medföra att fler får hjälp. Därför tänker jag påverka så att regelverket för alla dessa låneinstitut, sms-lån, privata spelbolag och nätkasinon ändras. Egentligen borde de kanske förbjudas helt. Åtminstone bör ALL spelreklam helt förbjudas."

Dessa ord kommer ifrån Jonny Ekdahl, förtroendevald och vän till Karl Knuters. Efter dessa ord följer ett imponerande arbete av Johnny med otaliga politiker kontakter med media och ett enormt arbete med ett stort påverkansarbete.

Uttalande från Centrala Representantskapet (CR):

All spelreklam ska omfattas av samma regelverk som det är för alkohol och tobak. CR har samma uppfattning som Karl Knuters anhöriga att alla spelmissbrukare för att de ska få den hjälp de behöver och förtjänar. Det som hände Karl Knuters ska aldrig mer behöva drabba en människa igen. Låt inte hans död vara förgäves. Att regelverken, villkoren, arbetssättet som många av dessa spelbolag använder sig av måste förändras omgående. För att säkerställa att inte fler hamnar i samma situation som Knuters måste spelbolagens kontroll och övervakning förbättras. Det ska inte heller vara möjligt att som i Knuters fall kunna skuldbelägga sig till 33 stycken olika låneinstitut samtidigt. Det är CR:s uppfattning att detta skyndsamt måste begränsas och regleras.

 

Detta har hänt (beskrivning enligt förtroendevalda Johnny Ekdahl)

Det tog bara en månad från det jag första gången skrev vad som hade hänt med Karl Knuters på min privata Facebooksida till att ärendet hamnar hos landets högsta beslutande instans (Civilministerns bord) är rätt fantastiskt.

Efter ytterligare två månader så tillsatte regeringen en parlamentarisk referensgrupp för att se över grundlagen kring spelverksamheten och dess reklam. Under tiden skrev jag en motion till CR och LO-kongressen som jag har spridit till massor av folk. Jag bad dem skriva egna motioner om det här och då använda min motion som en mall eller bara ställa sig bakom min.

Det sista som nu har hänt är att tre stycken riksdagsledamöter har skickat in delar av Lex Knuters motion som sin egen. Som också blev godkänd av riksdagsgruppen (den kan komma att behandlas i plenisalen i vår). De som ligger bakom detta är Anders Österberg, Teres Lindberg och Kadir Kasirga.

Allt ovanstående är ett bevis på att fackligt påverkansarbete fungerar. Det är också ett bevis på hur viktigt det är att engagera sig politiskt och vad man kan åstadkomma.

Uppdaterad: