Fotograf: Anna Ledin Wirén

Informationsmaterial Avtal 2023

Varje avtalsrörelse är vi ute och besöker arbetsplatser och berättar om våra och motpartens krav. På den här sidan samlar vi informationsmaterial som du kan ha som stöd vid samtalen. Ladda ner, läs och sprid gärna på din arbetsplats!

Vi planerar att vara ute extra mycket på arbetsplatserna under vecka 8 och vecka 17. Vi kommer mer än gärna ut och besöker dig och dina kollegor. Vill du ha ett besök, skicka ett mejl till info@sef.se.

 • Avtalsrörelsen 2023 - fakta och argument (402 kB)

  I denna broschyr, framtagen av LO, ges argument till varför LO har växlat upp lönekraven. Men broschyren förklarar också varför vi inte ställer krav på löneökningar som fullt ut kompenserar löntagarna för den höga inflationen.

 • Elektrikerna VS arbetsgivarna (2,38 MB)

  I en avtalsrörelse förhandlas hela kollektivavtalet. Därför är det viktigt att du och dina arbetskamrater är medlem i facket så att vi kan ta fajten för att arbetsgivarna inte ska få igenom försämringar. Här är några av de saker som står på spel på Installationsavtalets område.

 • Hur värderar du vårt Installationsavtal? (311 kB)

  Materialet kan användas som ett samtalsstöd när man är ute på arbetsplatser. Genom att värdera vad som är viktigt att behålla i Installationsavtalet kunna påvisa att vi behöver vara många medlemmar för att kunna förhandla fram förbättringar i avtalet. Det finns även ett dokument med bakgrundsfakta kring de olika delarna i Installationsavtalet.

 • Hur värderar du vårt Kraftverksavtal? (332 kB)

  Materialet kan användas som ett samtalsstöd när man är ute på arbetsplatser. Genom att värdera vad som är viktigt att behålla i Kraftverksavtalet kunna påvisa att vi behöver vara många medlemmar för att kunna förhandla fram förbättringar i avtalet. Det finns även ett dokument med bakgrundsfakta kring de olika delarna i Kraftverksavtalet.

 • Informationsbroschyr Installationsavtalet (858 kB)

  Hur går avtalsrörelsen till? Varför är det viktigt att vi är många? Vad kräver Elektrikerna och Installatörsföretagen för förändringar i Installationsavtalet i 2023 års avtalsrörelse? Det får du svar på i denna informationsbroschyr, även kallad "Avtalat".

  OBS! Vill du skriva ut materialet så välj om möjligt att skriva ut på bägge sidor av pappret med inställningen "vänd längs kortsidan" så är det bara att vika det på mitten sedan.

 • Informationsbroschyr Kraftverksavtalet (858 kB)

  Hur går avtalsrörelsen till? Varför är det viktigt att vi är många? Vad kräver Elektrikerna och Energiföretagens Arbetsgivareförening för förändringar i Kraftverksavtalet i 2023 års avtalsrörelse? Det får du svar på i denna informationsbroschyr, även kallad "Avtalat".

  OBS! Vill du skriva ut materialet så välj om möjligt att skriva ut på bägge sidor av pappret med inställningen "vänd längs kortsidan" så är det bara att vika det på mitten sedan.

 • Kollektivavtal för framtiden (8,45 MB)

  Elektrikerna har på sitt förbundsmöte 2022, fattat beslut om långsiktiga mål gällande våra kollektivavtal som kommer tas upp under flera avtalsrörelser.

 • QR-kod till webbmedlemsinträdet (141 kB)

  Det ska vara enkelt att bli medlem. Det här är en bild som du kan ladda ner och ha i din mobiltelefon så att du enkelt kan hjälpa andra att bli medlem i Elektrikerna. Genom att skanna QR-koden med sin fotoapp kommer personen direkt till Elektrikernas medlemsansökan på webben.

Lär dig mer om avtalsrörelse & kollektivavtal med Elektrikerpodden

Elektrikerpodden är en podcast som drivs av Billy och Peter som båda har bakgrund inom elteknikbranschen. Elektrikerna har fått möjlighet att vara med i flera avsnitt och prata fackliga frågor.

Avtalsrörelsen 2023
I det här avsnittet är Elektrikernas förhandlingschef Mikael Pettersson och Mats Andreasson, förtroendevald i Installationsavtalets förhandlingsdelegation, med och pratar avtalsrörelse. Vad är det och vad kräver Elektrikerna för förändringar i våra kollektivavtal?

Avsnittet släpptes i februari 2023.

Lyssna på Spotify


Förhandling & kollektivavtal
I det här avsnittet kan du lyssna på Mikael Karlsson, som är ombudsman för Elektrikerna, tillsammans med Stefan som driver elfirman Mårtas El berätta om vad ett kollektivavtal egentligen innebär och hur förhandlingar går till.

Avsnittet släpptes i september 2021.

Lyssna på Spotify

Uppdaterad: